Landinformatie de Filipijnen

In totaal wonen er meer dan 90 miljoen mensen in de Filipijnen, het grootste gedeelte hiervan is Rooms-katholiek. Het totale land heeft een oppervlakte van ruim 300,000 km2. In totaal bevat de Filipijnen meer dan 7100 eilanden. De miljoenenstad Manila is de hoofdstad van het land, de grootste stad in de Filipijnen is echter Quezon.

Afdingen

In Azië is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Bij de avondmarkten kun je meestal fors afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. In een ultraluxe shopping mall in Manila zou ik overigens zelf niet snel afdingen.

Alarmnummer

Politie 166

Betaalmiddel

De Filipijnse munteenheid is de Peso (01-03-2017: € 1,00 = PHP 53,19). Check de meest recente koers op xe.com.

Buurlanden

De Filippijnen grenst via zee aan Maleisië, Indonesië, China (Taiwan) en Vietnam.

Duiken en snorkelen

In de Filipijnen kun je op veel plekken zeer goed duiken en/of snorkelen.

Elektriciteit

De netspanning in de Filipijnen is 220 volt, in sommige gebieden kan het 110 volt zijn. Het valt aan te raden een universele adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels echter kan je bij de receptie een adapter of verloopstekker huren.

Hoogseizoen – beste reistijd

Beste reisperiode in de Filipijnen ligt tussen december en half mei.

Filippijnse ambassade in Nederland

Laan Copes van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag
Tel. 070-3604820/21
Fax 070-3560030
E-mail: ph@bart.nl
Open maandag-vrijdag 09.00-12.00 uur en 13.00-15.30 uur

Fooi

Het is gebruikelijk in de Filipijnen om fooi te geven.

Geldzaken

Pinnen is de meest veilige oplossing, je hebt in alle steden pinautomaten (ATM). Controleer wel of het logo van jouw bank op de ATM voorkomt. Je kunt verder op diverse plekken betalen met je creditcard; houdt echter altijd goed de afhandeling van de betaling in de gaten (i.v.m. mogelijk creditcard fraude). Je kunt ook overwegen om contante dollars of travellercheques in dollars mee te nemen. Travellercheques kunnen worden ingewisseld bij banken in grotere steden, maar worden niet door alle banken geaccepteerd. Het omwisselen is kan een tijdrovende aangelegenheid zijn.

Inentingen

Vanuit Nederland wordt geadviseerd om minimaal een DTP, buiktyfus, geelzucht en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen een malariakuur voorgeschreven. Laat je altijd vooraf goed informeren en neem minimaal 4 tot 6 weken voor de aanvang van de reis contact op met een huisarts of instelling:

» Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering
» Tropencentrum AMC, Amsterdam
» Het LUMC, Leiden: tel: 071-5263636
» Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam
» Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam
» Gezond op reis
» GGD Nederland

Internationaal rijbewijs

Manila, hoofdstad van de FilipijnenEen internationaal rijbewijs kost € 13,00 en kun je laten maken bij een vestiging van de ANWB. Je moet zelf een pasfoto meenemen. In de Filipijnen heb je voor het huren van een auto, motor of brommer een internationaal rijbewijs nodig. In de praktijk kun je ook wel een auto huren met je gewone Nederlandse rijbewijs en een kopie van je paspoort. Om geen risico te lopen is het raadzaam om wel een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Internet

Reizen zonder internet is haast onmogelijk. Inmiddels heb je dan ook overal (gratis) Wi-Fi en kun je ook makkelijk ter plekke een prepaid simkaart kopen met een databundel voor internet op je telefoon (handig als je veel onderweg bent).

In de Filipijnen heb je verder in alle grote steden en dorpen internetcafés, hetzelfde geldt voor de vele toeristische bestemmingen binnen het land. Bij de internetcafeacute;s kun je voor een paar pesos per uur gebruik maken van het internet. Houd er rekening mee dat het er vaak flink druk is. Veel locals – vooral jongeren – gaan hier naartoe om online te gamen.

Klimaat

De Filipijnen kennen een droge tijd en een regentijd. Tussen december en mei waait de droge noordoostpassaat, tussen juni tot november waait de zuidwest moesson met overvloedige neerslag als gevolg. Het zeeklimaat veroorzaakt het hele jaar regenbuien. Tussen juni en november kunnen ook tyfonen, die vanuit het zuidoosten over de eilanden stuiven, voorkomen.

Muggen

Wanneer je naar de Filipijnen gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen. In het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden. Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Ga je ’s avonds eten bij een hawker, vergeet jezelf dan niet vooraf in te smeren met Deet. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel. Verblijf je voor een langere periode in de Filipijnen, ga dan vooraf na of het raadzaam is om een malaria kuur te nemen. Dit kun je achterhalen bij je huisarts, de GGD en het Tropencentrum.

Nederlandse ambassade in de Filipijnen

26th Floor, Equitable PCI Bank Tower
8751 Paseo de Roxas
Makati City, Metro Manila
Philippines
Tel. 00-63-2-786-6666
Fax 00-63-2-786-6600
E-mail: man-ca@minbuza.nl
Open maandag-vrijdag 09.00-12.00 uur

Paspoort & Visum De Filipijnen

Houders van een Nederlands paspoort kunnen een visum bij aankomst krijgen voor een maximum periode van 30 dagen. Het paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in de Filipijnen. Reizigers die langer dan 30 dagen in de Filipijnen willen verblijven, dienen een visum aan te vragen bij de ambassade in Den Haag.

Reisbagage

Wanneer je op basis van economy class naar de Filipijnen vliegt, mag je (meestal) 20 kilo bagage in je koffer meenemen. Daarnaast mag je nog eens maximaal 5 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Binnen de Filipijnen zijn diverse luchtvaartmaatschappijen actief. Sommigen komen soms – helaas te vaak – negatief in het nieuws. Ga vooraf na welke maatschappij betrouwbaar is, en houd er rekening mee dat een goedkoop ticket ook betekent dat je soms met een kwalitatief minderwaardige luchtvaartmaatschappij vliegt.

Air Asia vliegt vanaf Kuala Lumpur naar Manila (Air Asia is een populaire luchtvaartmaatschappij uit Maleisië, beste low cost carrier 2007). Wanneer je gebruik maakt van deze luchtvaartmaatschappij, dan mag je maar 15 kilo bagage in je koffers meenemen.

Reisbureaus

In Nederland heb je een flink aantal reisbureaus met reizen naar de Filipijnen. Er zijn zelfs een aantal reisbureaus die zich puur richten op de landen binnen Zuidoost-Azië, zoals het fijne Undiscovered.

Schrijfwijze

Uit de naslagwerken blijkt dat Filipijnen en Filippijnen allebei gangbare schrijfwijzen zijn in het Nederlands. De schrijfwijze met één p sluit het best bij de uitspraak aan, omdat deze naam met twee heldere i’s wordt uitgesproken. In de Engelse taal wordt overigens gesproken over ‘The Philippines’, terwijl in het land zelf het woord ‘Filipino’ wordt gebruikt.

Taal

De officiële taal in de Filipijnen is Filipino (Tagalog), maar bijna 90% van de bevolking spreekt (minimaal mondjesmaat) Engels.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en de Filipijnen bedraagt 7 uur.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar de Filipijnen:

» Paspoort
» Internationaal rijbewijs
» Inentingen Hep.A, Buiktyfus en DTP
» Deet
» Norit
» O.S.R. (wanneer je langere tijd de jungle in gaat)
» Imodium
» Rennies
» Paracetamol
» Zonnebrand
» Pleisters
» Kopie(en) paspoort
» Reisbescheiden / Vouchers
» Malaria kuur (wanneer je langere tijd de jungle in gaat)
» Pasje zorgverzekering
» Contactgegevens familie
» Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)
» Zaklamp of hoofdlamp
» Pet

Veiligheid

De Filippijnen is een relatief veilig land om zelfstandig (en georganiseerd) te reizen. Een uitzondering vormt het uiterste zuiden, waar separatisten actief zijn. De lokale bevolking is arm en daardoor vormen toeristen een logische bron van inkomsten. In Manila en Cebu komt zakkenrollerij en diefstal van tassen regelmatig voor. Laat uw bagage nooit zonder toezicht achter.

Waardevolle spullen, documenten en valuta kan je het beste in de kluis van het hotel bewaren. Verder kun je het beste bij dagtrips wat contant geld meenemen (zodat je de portemonnee thuis kunt laten).

Vocht in camera’s

De Filipijnen heeft een vochtig tropisch klimaat, de luchtvochtigheidsgraad is hoog. Vaak heeft je foto- of videoapparatuur hier last van. Een goede tip is de camera langzaam te laten wennen aan de vochtigheid. Niet dus ineens de camera uit de tas halen en aanzetten, maar eerst even rustig uit de tas en laten wennen aan het klimaat. Verder kan het geen kwaad om wat siliconenzakjes – verkrijgbaar bij de betere fotograaf – mee te nemen, zodat deze de vochtigheid uit je tas halen.

Voedsel

In de Filipijnen eet men over het algemeen rijstgerechten. Dit betekent niet dat je als toerist gedwongen bent om je gehele vakantie rijst te eten. In grote steden in de Filipijnen heb je veel verschillende eetgelegenheden, waaronder een flink aantal westerse restaurants. Daarnaast heb je in de vele shopping malls altijd wel een keten, of het nu om een koffieketen gaat (Starbucks, Coffee Bean), of een fastfood keten (McDonalds, Burger King, KFC).

Wanneer je langs de straat eet (wat prima kan) moet je goed kijken waar alle locals eten, vaak geeft dat een goede indruk van de kwaliteit van het voedsel. Verder moet je altijd zelf alert zijn.

Waterkwaliteit

Je wilt niet het risico lopen om tijdens je vakantie toch ziek te worden van het drinkwater. Je kunt het beste flessen water in de supermarkt kopen.

Zonnebrand

In de Filipijnen schijnt de zon overal en bijna altijd. Zelfs bij bewolkt weer of in de schaduw kun je al binnen een uur verbranden. Ook in de grote steden loop je zo een verbranding op. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt. Zonnebrand kun je al in Nederland kopen, maar ook in de Filipijnen zelf. Zorg altijd voor voldoende water wanneer je onderweg bent. Daarnaast is een pet belangrijk, om een mogelijke zonnesteek te vermijden. Ga niet op dag 1 van je vakantie uren in de zon liggen, een hevige verbranding heb je zo opgelopen.

3 gedachten over “Landinformatie de Filipijnen”

  1. U zou deze info wat kunnen updaten. Internet is nu bijna overal gratis. In hotels en restaurants is meestal een gratis WiFi verbinding en je hoeft daarvoor niet alleen een laptop te gebruiken. De meesten hier beschikken al over een smartphone dat werkt uitstekend.

  2. Met veel opmerkingen eens maar met vele opmerkingen niet eens. Wij wonen al ruim 10 Jr in de Filipijnen Cataboto waar moet je altijd alert voor zijn zakkenrollers oplichters nep artikelen koop nooit op straat koop geen particulieren tweedehandse auto motor enz. Heel vaak worden autos goedkoop overgespoten enz lijkt allemaal mooi maar heel vaak kat in de zak. betaal dure aankopen zoals motorfiets auto en duurdere meubels nooit contant en ding vors van de prijs af blanke worden voor 10 tal duizende peso opgelicht koop je een auto vraagprijs 360.000 peso gelijk 35.000 af dingen Filipino kopen vaker goedkoper dan blanke. In de Filipijnen moet je overal van betalen enz gelijk afdingen. Een buurman uit België betaald voor een load zand 1750 peso per cup ik betaal 1000 Peso omdat wij de prijzen weten en dat moet je goed laten merken. En vooral opletten het wisselgeld op markten enz ik kocht 1 fles Cocakola van 1.5 liter kost 57 peso ik geef 100 peso en krijg 15 peso wisselgeld ik zeg dat klopt niet krijg 43 peso wisseld ze proberen het dagelijks en overal ik tank 45 liter diesel maar de rekening is 52 liter gelijk aanpakken en ze bieden maar altijd sorry jniks mee te maken. Werken doen ze niet graag of willen 600/700 peso per dag verdienen gemiddeld is dat 300/350 per dag telt minimaal 10 u werken enzo kan ik nog wel doorgaan. Maar de buitenlanders die hier al jaren wonen weten hier alles vanaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *