Diverse handige reistips

  • Afgelopen jaren zijn veel Nederlandse reisorganisaties gestopt met reisproducten richting de Filipijnen. Het aanbod is hierdoor piepklein, eigenlijk is alleen Undiscovered overgebleven als aanbieder met (maatwerk) georganiseerde (individuele) reizen door het land. Wil je toch makkelijk de Filipijnen bezoeken, overweeg dan een vliegticket naar Manila en regel dan zelf vooraf de rest van je reis. Je kan makkelijk tickets boeken voor binnenlandse vluchten, op de eilanden kan je prima uit de voeten met het openbaar vervoer of een eigen huurauto. Hotels en andere vormen van accommodatie boek je gemakkelijk ruim vooraf voor de beste prijzen, denk hierbij aan hotelsites als Booking.com en Agoda.nl. Wij gebruiken meestal zelf Klook.com voor de losse attracties en entreetickets, vaak hebben zij de beste prijzen en ook is hun site erg makkelijk om even snel wat bij te boeken. Kortom, regel makkelijk je eigen reis naar de Filipijnen.
  • De Filipijnen heeft al jaren te maken met een negatief imago vanwege de risico’s die toeristen lopen tijdens een bezoek aan het land. Hoewel het klopt dat je in de Filipijnen altijd alert en op je hoede moet zijn, betekent dit niet dat het hele land onveilig is. De meeste problemen vinden plaats in het uiterste zuiden van het land, in de Mindanao regio en in het bijzonder in de Sulu regio. Toeristen doen er verstandig aan deze regio’s zoveel mogelijk te mijden. De rest van de Filipijnen kun je wel prima bezoeken, maar ook hier geldt dat je goed voorbereid en alert moet zijn. Lees hier de Engelstalige waarschuwing van het Australische Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Altijd al eens met zeekoeien (of dugongs) willen zwemmen? Dit kan het hele jaar door bij het eiland Dimakya, dat ten noorden van het eiland Palawan ligt. Rond Dimakya heb je de perfecte voeding voor de zoekoeien, eindeloos lange velden met zeegras. De zeekoeien zijn vrij verlegen, waardoor je ze niet altijd zult spotten. De beste tijd is tussen maart en juli. Bij het Apo Reef marine park kun je trouwens ook fantastisch duiken. Je kunt een bezoek prima combineren met een bezoek aan de hoogtepunten van Palawan.
  • Veel duikfanatan hebben een ontmoeting met een walvishaai (whale shark of butanding) hoog op het verlanglijstje staan. Bij veel duikgebieden verspreid over de hele wereld is het altijd maar de vraag of je het geluk zult hebben om met zo’n prachtige vis te zwemmen. In de Filipijnen heb je Donsol; een stadje in de regio Sorsogon waar de spotkans op walvishaaien erg groot is. De beste tijd om Donsol te bezoeken is tussen november en juni; waarbij de allergrootste spotkans tussen februari en mei ligt.
  • Je kunt in de Filipijnen tussen veel eilanden per boot reizen. Let er echter op dat je altijd het weer in de gaten houdt. Ook moet je nooit op overvolle boten mee. In de Filipijnen geldt dat vervoer door de lucht doorgaans veiliger is dan vervoer op land.
  • Het land heeft grofweg drie seizoenen. Tussen maart en mei heb je het hete seizoen, met de warmste temperaturen van het jaar. Van juni tot november heb je het regenseizoen; met vrij regelmatig flinke buien. Het koele seizoen loopt van december tot maart, in deze maanden heb je wat lagere temperaturen rond de 25 graden. Natuurlijk is het ook afhankelijk van waar je precies verblijft. In de hooglanden in Centraal-Luzon is het bijvoorbeeld alweer een stuk koeler, vergeleken een laaggelegen gebied in de buurt van Cebu. Verder moet je ook niet vergeten dat je uiteindelijk in de tropen bent, waarbij het tropische weer zeer wisselvallig kan zijn (ook in het droge seizoen kan het dagen achtereen regenen).
  • Alleen reizen door de Filipijnen is prima mogelijk, ook alleenreizende vrouwen kunnen prima door het land reizen. Er zijn echter bepaalde gebieden die je beter kunt vermijden, dit is ook het advies van diverse buitenlandse instanties, zoals Minbuza (en de Australische en Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken). Bekijk hieronder een kaartje met waar je prima kunt reizen, en welke gebieden je beter kunt vermijden.
  • Sommige attracties en hoogtepunten in de Filipijnen zijn zo populair dat je dit al ruim vooraf vast moet leggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een bezoek aan de underground river op Palawan, waarbij je ruim vooraf de tickets moet kopen. Ook zitten populaire (goed beoordeelde) guesthouses vaak vol in het hoogseizoen, dat grofweg tussen december en mei is.
  • Coron is een prachtig eiland ten noorden van Palawan. Wat Coron zo bijzonder maakt is wat er onderwater te zien is. Tijdens de 2e wereldoorlog is hier een Japanse vloot tot zinken gebracht. Het hele gebied ligt vol met scheepswrakken. Wrakduikers zullen hier dan ook de tijd van hun leven hebben. Daarnaast is Coron een fantastisch mooie bestemming, en zeker een bezoek waard.
  • Standaard is het toeristenvisum maar 3 weken geldig. Je kunt dit visum echter in het land zelf verlengen, dit kost echter PHP3030 en hiermee verleng je het verblijf met 38 extra dagen (59 totaal). Let erop dat je het immigratiekantoor van Manila vermijdt, hier is het namelijk altijd zeer druk. Op de website van de Filipijnse Immigratie vind je meer details en kantoorlocaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *