Droom of realiteit? Emigreren naar de Filipijnen

Je ligt op het strand in de schaduw van een palmboom, voor je het helderblauwe water. Op de vele eilanden van de Filipijnen is dit geen dagdroom, maar de werkelijkheid. En dan komt het moment dat je niet meer uit dit paradijsje wilt ontwaken, maar denkt: ik blijf gewoon hier.

filip-mooi-1

Blijven wonen op de Filipijnen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Voordat je je op één van de 7107 Filipijnse eilanden kunt vestigen zijn er veel dingen waar je op moet letten. Wij hebben er hier een aantal op een rijtje gezet.

filip-mooi-2

 1. Ga eerst nog even naar huis. Het kan moeilijk zijn om los te komen uit het backpacker-leven met mooie stranden en indrukwekkende duiktochten, zeker als je lang weg bent geweest. Maar voordat je besluit om helemaal niet meer terug te komen is het verstandig om een paar maanden in Nederland door te brengen. Zo kun je je plannen voor een nieuw leven van een afstand beoordelen. Als het dan nog steeds een fantastisch idee lijkt: go for it!
 2. Ga goed na wat de vereisten zijn om je voor een langere periode in het land te kunnen vestigen? Wil je er wat opzetten, zoek dan goed uit wat wel kan en wat niet.
 3. Geef niet alles op in Nederland. Als je na een paar maanden op Coron of Palawan ontdekt dat het niet zo makkelijk is om van daaruit je geld te verdienen, of je relatie op de klippen loopt, is het fijn om in Nederland een woning te hebben. In de tijd dat je er niet bent kun je die onderverhuren, zodat je geen extra kosten hebt.
 4. Zorg ervoor dat je een open retourticket koopt, zodat je altijd – mocht het nodig zijn – snel weer terug kan keren.
 5. Een internationale zorgverzekering (expatverzekering) is veel beter, dan een lokale verzekering. Wij hadden in onze jaren in het buiten een verzekering via OOM Verzekeringen.
 6. Verkoop wel overtollige ballast, die je na je eventuele terugkeer toch weer makkelijk kunt vervangen. Daartoe behoort je auto, want de motorrijtuigenbelasting kan ook voor een auto die je niet gebruikt behoorlijk oplopen. Doe je auto dus liever van de hand. En mocht je terugkomen, heb je tweedehands zó weer een andere te pakken.
 7. Huur een woning en koop niet direct. Kijk het eerst even goed aan. Huren is spotgoedkoop. Kopen brengt een hoop nadelen met zich mee mocht je er ooit weer weg willen.

filip-mooi-3

29 gedachten over “Droom of realiteit? Emigreren naar de Filipijnen”

 1. Geld verdienen op de PH is moeilijk, het minimum loon is ergens tussen de 8 en 10 euro per dag.
  Buiten dat zijn er nogal strenge eisen als het om je Visum gaat, als je daar gaat werken mag jouw werk geen plek innemen van een Filipijnse arbeider, deze gaan in principe voor.
  Misschien kan je werken voor een Nederlands/Europees bedrijf terwijl je op de Filipijnen leeft? Of je kan misschien als zelfstandige werken vanuit je eigen Nederlandse bedrijf voor Nederlandse/Europese opdrachtgevers?
  Als je een lange tijd vertrekt uit Nederland dan wordt je AOW gekort met 2% (elk jaar weer), dit is ook iets om wel rekening mee te houden, een aanvullend pensioen zou dit af kunnen vangen.

 2. Heb een vrouw leren kennen en zij wil dat ik bij haar kom woonen op de Filippijnen ik ben belg en heb een pensioen van een 1500 euro zij heeft een eigen huis kom ik daar mee rond

   1. Hoi met raymond,we hebben een huis in aritao en ik bent klaar met werken.
    Maar hoe is het als in het ziekenhuis terecht komt.
    Is daar een betaalbare zorg voor.

 3. Ik woond zelf in Utrecht met mijn vrouw die uit de filipijnen komt,en ik wil er graag wonen ,maar waar ik mee zit is als je daar in het ziekenhuis terecht komt wat dan ,loop ik dan tegen dure rekeningen of welke verzekering is te betalen en goed.

  1. Woon zelf ook op de Filipijnen en als je laat uitschrijven vervalt je zorgverzekering. Of je moet je huis aanhouden. Dan ben je nog ingeschreven en recht op een zorgverzekering. Zelf heb ik diabetes en ben uitgeschreven dus geen zorgverzekering meer. Maar de medicijnen die ik nodig heeft zijn goedkoop. Je moet voor 100% zeker zijn van je relatie anders heb je niets meer.

 4. Hoi met Frans… Ik ga zo gauw de lockdoen het toelaat op de Filipijnen wonen. Puerto princesa… Heb daar al een huis gekocht met mijn vriendin. Ik ben 61 en gadus vervroegd met pensioen… Hier word ik wel flink op gekort… Maar je kan ontheffing van loonheffing aanvragen bij de belasting dan word je pensioen bruto overgemaakt. Op de Filipijnen betaal je geen belasting over je pensioen als buitenlander. Zo kom ik uit rond de 100000 peso per maand. Hier kan je prima van leven. En ons huis is al betaald.. We hebben ook een auto gekocht is al betaald. Aan vaste lasten betalen wij. Voor internet.. Tv.. Water.. Electriciteit. 4000 peso. Hoezo je kan niet goed leven op de Filipijnen

  1. Helle Frans, bij mij ging dat automatisch, was uitgeschreven en kreeg op eens veel meer van ABP. Had ook eerst geprobeerd vanuit Nederland ontheffing van loonbelasting aangevraagd maar dan moest je ook naar Filipijns belasting kantoor bewijs dat je op de Filipijnen belasting betaald. Dat deed ik maar wij betalen geen belasting hier dus ging niet door. Maar kreeg automatisch meer bij me pensioen omdat ik uitgezetene geresteerd was. Ik ben ook 61 en ook met vervroegd pensioen.

  2. 100.000 peso das een slordige 1700 euro. Daarmee doe ik het ook goed in Belgie en heb een huur van 774 euro en onkosten van 400 euro.
   Huren in Filipijnen zou een max 30.000 peso mogen zijn maar heb er al gezien met zwembad en 3 slaapkamers gemeubileerd voor 15.000. Das toch tedoen denk ik.

 5. Hoi allemaal met Frits,

  Ik ben 67 jaar en van plan om volgend jaar te gaan wonen bij mijn vriendin, die al op de Filipijnen woont in haar eigen huis.
  Mijn vraag is of iemand weet hoe je het beste je pensioen en AOW kunt laten overmaken naar de Filipijnen. Ik heb begrepen dat de banken in Nederland je account opheffen als je in een land gaat wonen buiten Europa.

 6. Hoi ik 54 jaar
  En ik will graag emigreren naar de filipijnen
  Wat voor papier werk heb ik nodig ? Moet ik visa voor een jaar hebben?

  En als ik straks op een dag AOW krijg moet ik me daar voor verzekeren

 7. Je kunt 30 dagen in de Filipijnnen verblijven op een toeristen visum, die je bij aankomst in de Filipijnnen krijgt. Blijf je langer dan ga je naar immigratie kantoor om je visum te verlengen, dat kost je dan wel 3 euro per dag dat je langer blijft. Heb je alleenstaande AOW en ga je samenwonen. Dan heb je maar recht op 50% van je AOW. Dat moet je wel doorgeven aan de sociale verzekeringsbank. Denk niet van: Dat wordt niet gecontroleerd in Thailand Filipijnnen, etc. WEL dus. Senioren die hier op betrapt worden moeten alles terug betalen plus een naheffing. Oplossing: 2 huizen naast elkaar huren.

 8. Samen met mijn vrouw(Filipijnse) wil ik binnenkort verhuizen naar de Filipijnen. Ik mag samen met haar een jaar verblijven zonder visum. Mijn idee is om voor het verstrijken van dat jaar in een buurland op vakantie te gaan. Bij terugkeer in de Filipijnen geldt dan weer een jaar verblijf zonder visum. Heeft iemand daar ervaring mee?

  1. Hallo hier Smetje uit België. Ben je er zeker van dat je er kan wonen voor 1 jaar zonder Visa
   Die AOW. Want betekend dit?
   Ik ben aan de ziekenkas en zou mijn adres in België houden, maar is dit wel nodig om mijn uitkering niet te verliezen?

   1. Hallo guy , ik heb me als belg al geinformeert . Je kan u ziekte verzekering behouden als je in de phils woont en dit ook zonder een adres te hebben hier in belgie . Ook een.banck account . Wel moet je gepensioneerd zijn . Mvg . Ps ik ben bij de CM MUTUALITEID

    1. Ik ben ook bij de CM maar nog niet gepensioneerd. Ik heb nu Woensdag een afspraak met stadhuis en oik CM. Ik laat het nog weten hoe het was. Mvg Guy

    2. Hallo Livien, ik woon in België en ben momenteel in brugpensioen SWT. In 2026 begint mijn wettelijke pensioen (kan je ook vroeger laten starten met lagere uitkering). Graag zou ik weten als je definitief in de Filipijnen (Davao) of je nog belast wordt op je pensioen. Moet je geen bewijs leveren dat je belastingen betaalt in de Filipijnen dan, terwijl hier pensioen onbelast is? Geeft dit problemen?
     Hoe best een nieuwe zorgverzekering aangaan?
     Alvast bedankt voor reactie.

 9. Hallo mijn naam is Dirk,
  28 jaar.

  Ik wil over een jaar emigreren naar de filipijnen.
  Ik heb een buffer, zon 6miljoen peso, mijn vraag is dat genoeg om daar van de leven met mijn vriendin en kind? En ja ik ga er dan ook werken en zij woon en werkt daar ook al.
  Ik kan leven zonder luxe, ben er al eens geweest.

  Tips zijn welkom.

  Gr. Dirk

  1. Hoi dirk
   Ik ga dit jaar emigreren naar iloilo heb een buffer van 10 miljoen peso…….beste is je geld op 2 verschillende banken onder te brengen start een klein winkeltje en de opbrengst daar van gebruik je voor levensonderhoud

 10. Hoi .
  Ik ben 45 woon in België en heb vriendin in Filipijnen …we willen ons verloven en volgnd jaar trouwen in België om dan binnen 2-3 jaar daar effectief te gaan wonen .ik werk in de zorgsector momenteel .Dé vraag is : moet ik geld betalen aan het land om daar te mogen gaan wonen ? Ik heb een kennis die in Thailand woont en vertelde me ooit ( 15j ) terug dat hij 20.000€ moest betalen aan Thailand om er te mogen wonen ! @#@

  1 En wat zijn de voorwaarden en eisen
  2 Waarmee moet je in orden zijn
  3 en je zorgverzekering hoe doe je dat best
  4 werk vinden ?

  Gr Wes

 11. Hallo allemaal,

  Tom hier, 35 uit Nederland.
  Ik ben zelf 100% afgekeurd en krijg een uitkering van 1295 euro per maand zodra ik in de Filipijnen ga wonen voor de rest van mijn leven.
  Echter is het voor mij onduidelijk hoe je moet om gaan met het Visum. Er is veel te vinden, echter ik ben van plan om daar een klein huisje te huren en te blijven, dus die 30 dagen visum dat schiet niet op als ik voor elke dag daarna 3 euro per dag extra moet betalen.

  Mijn hoop is dat er ook Nederlanders zijn die mij in contact kunnen brengen met iemand die al op de Filipijnen woont. Zodat ik vragen zou kunnen stellen, iedereen heeft andere behoeften en natuurlijk helpt het dat men hier al vragen heeft gesteld. Alleen ik ben 35 en ik ga dus niet met pensioen, maar ik ga ook niet werken daar. Lichamelijk is alles oké dus dit is geen uitdaging en ook de zorgverzekering heb ik al gevonden Oomverzekering ( ik moet daar nog induiken maar het duurt nog minimaal 3 maanden voor het zo ver is ).

  Ik hoop op hulp, want duidelijkheid geeft rust natuurlijk zoals velen van jullie weten. Hartelijke groeten Tom

 12. Beste Allemaal,’Wij willen in de philipijnen komen wonen.
  Kan iemand ons adviseren waar de natuur nog ongerept is.
  Wij willen graag een soort offgrid wonen dicht bij een stand en niet naast een stad
  alvast baednak

 13. om degelijk in de phils te wonnen moet je inkomen toch minstens 3000 dollar wezen,anders moet je er zielig wonen en zonder ziekteverzekering

 14. jaja minstens 5000 dollar zou ik zeggen.een internationale medische verzekering kost u al het allerminst 1000 a 2000 dollar per maand per persoon.in het kort je hebt er alleen de zon en de natuur en de liefde van je toekomstige vrouw zal afhangen van uw bankrekening. greetings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *