Filipijnse feestdagen in januari

Januari is een belangrijke maand in de Filipijnen. In deze maand vinden er namelijk elk jaar allerlei grote, religieuze feesten plaats. Deze feesten zijn allemaal geïnspireerd op de verering van een heilige en daar zullen we hier wat dieper op ingaan.

Feest van de zwarte Nazarener

filip-festivals-1

Dit festival vindt elk jaar plaats op 9 januari en trekt honderdduizenden gelovigen. In een grote processie van wel zes kilometer lang wordt het beroemde Jezusbeeld, de zwarte Nazarener, door de straten in de wijk Quiapo gedragen. De zwarte Nazarener is gemaakt door een houtsnijder van de Azteken en is in 1606 door een Spaanse priester uit Mexico naar de Filipijnen gebracht. Tijdens de processie probeert iedereen het beeld aan te raken omdat men gelooft dat hij helende krachten bezit.

Sinulogfestival

filip-festivals-2

Het Sinulogfestival is een cultureel en religieus festival en vindt jaarlijks plaats op de derde zondag van de maand in Cebu City. Het festival is een van de grootste en kleurrijkste festivals van de Filipijnen en is ter ere van Santo Niño (het kindje Jezus). Het hoogtepunt van deze dag is de parade die de gehele dag door te bewonderen is. Bewoners van het hele land komen speciaal voor dit festival naar Cebu City. Iedereen is gekleed in mooie, kleurrijke kostuums en danst op het ritme van de drums, trompetten en inheemse gongs.

Ati-Atihan festival

filip-festivals-3

Dit festival wordt elk derde weekend van januari gevierd in de gemeente Kalibo. Ook dit feest is ter ere van Santo Niño en wordt beschouwd als de moeder van alle festivals. Kleurrijke kostuums worden ook hier weer uit de kast gehaald, en gezichten met zwarte roet geschminkt om zo op de oorspronkelijke inwoners te lijken, de Negrito. De menigte verplaatst zich op het ritme van trommels door de stad waarbij er ‘Hala Bira’ geroepen wordt.

Lijkt het je wat om een van deze festivals te bezoeken, lees je dan eerst goed in over het land. Vergeet bovendien geen kleurrijke outfit in te pakken: je wilt natuurlijk niet uit de toon vallen op zo’n spectaculair festival. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld in de webshop van Mona Mode kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *