Bokser Manny Pacquiao is de trots van de Filipijnen

Als de lokale bevolking de vriezer uitzet om jou op televisie te kunnen zien, dan weet je het wel: je hebt het gemaakt als bokser. Onlangs verloor Manny Pacquiao het ‘Gevecht van de eeuw’, maar dat maakt hem niet minder populair in zijn thuisland. Pacquiao staat al een aantal jaren op de lijst van de bestverdienende sporters ter wereld en heeft maar liefst negen wereldtitels op zijn naam staan. Het verhaal van Manny Pacquiao is er één uit de kinderboeken: van straatjongen tot multimiljonair.

manny-1

Straatjongen

De bokser werd in 1978 geboren in de provincie Bukidnon. Toen Pacquiao elf jaar oud was, besloten zijn ouders uit elkaar te gaan en vanaf dat moment werd hij alleen door zijn moeder opgevoed. Omdat zijn moeder de kosten van zijn school niet op kon brengen, moest Pacquiao noodgedwongen stoppen met de middelbare school. Op zijn veertiende vertrok hij daarom naar Manilla, waar hij een tijdje op straat leefde en naam maakte als amateurbokser. Hij werd geselecteerd voor het Filipijns nationaal amateur boksteam en kreeg zodoende kost en inwoning vergoed door de Filipijnse overheid. Vanaf dat moment ging het snel, want toen Pacquiao de leeftijd van zestien jaar bereikte werd hij gescout als professioneel bokser en vertrok hij naar de Verenigde Staten.

manny-2

Multimiljonair

Manny Pacquiao is de enige bokser die in acht verschillende gewichtsklassen een wereldtitel veroverde. Naar verluidt verdiende de ‘Fighting Pride of the Philippines’ zo’n 400 miljoen dollar met zijn boksprestaties. Voor de rekenliefhebbers: dat komt neer op een slordige 20 miljoen dollar per wedstrijd. Een deel van dat geld geeft hij uit aan zichzelf. Zo kocht hij een aardig optrekje in Beverly Hills van 12,5 miljoen dollar en bestaat zijn autocollectie onder andere uit een Porsche Cayenne, een Mercedes SLK en een Ferrari. Een ander deel van zijn geld besteedt hij aan verschillende goede doelen en het openen van zijn eigen sportschool in de Filipijnen.

manny-3

Bovendien geldt Pacquiao als voorbeeld in boksgames als Boxing Duel, een online sportspel waar je het spannende leven van een bokser kunt beleven. Het spel, dat je makkelijk met een paysafecard online kunt aanschaffen, is een mooie simulatie van het echte boksen. Naast boksen en de politiek, spelen ook het gezin en het geloof een belangrijke rol in het leven van de populaire bokser. Dat is onder andere te zien in de documentaire ‘Manny’ van Leon Gast en Ryan Moore (ingesproken door Liam Neeson), die eerder dit jaar uitkwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *