De ondergrondse rivier op Palawan

De Underground River in Palawan is sinds november 2011 één van de 7 nieuwe natuurwonderen en daarmee in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire toeristische attracties in Palawan. De Underground River ligt binnen het St Paul’s Subterranean River nationale park, en is via een boot bereikbaar vanaf Sabang, een klein dorpje op ongeveer 50 km vanaf Puerto Princesa. De beste manier om de Underground River te bezoeken is via een van de vele georganiseerde tours vanaf Puerto Princesa. Op die manier voorkom je dat je in Sabang urenlang moet wachten tot er een vrij plekje in de boot naar de rivier is.

DSCN3818

Vrijwel alle tours vanuit Puerto Princesa vertrekken in de ochtend naar Sabang. De reis is al een avontuur opzich want de weg gaat dwars door de bergen en zit vol met bochten. Voor mensen met een hoog wagenziek-gehalte is het twee uur afzien, maar aangekomen in Sabang heb je tijd genoeg om bij te komen van de reis. Er is een lunch in een van de restaurants en daarna moet er nog een tijd gewacht worden op de boot naar de Underground River. Aangezien alle tour operators vanuit Puerto Princesa op ongeveer dezelfde tijd in Sabang aankomen staat er een flinke rij. Zolang je weet hoelang je ongeveer moet wachten, kan je het dorpje verkennen of op het strand liggen. Er zijn ergere plekken om te wachten.

DSCN3799

De bootreis naar het begin van de Underground River duurt ongeveer 20 minuten waarna je over moet stappen op een kleiner bootje die je door de rivier vaart. Ook hier kun je het beste rekening houden met enige wachttijd. De ingang is bij een soort jungle dus als je geluk hebt, kun je nog apen spotten om de tijd door te komen.

DSCN3797

De tocht door de Underground River is mooi, als in een soort grot. Het water van de rivier is helderblauw, al zie je daar in de grot natuurlijk weinig van. De gids wijst je tijdens de tocht op verschillende beelden in de grot en vertelt je dat je bij het omhoogkijken je mond gesloten moet houden vanwege de vele vleermuizen die in de grot aanwezig zijn. De gehele tocht duurt ongeveer 45 minuten.

DSCN3832

Enkele populaire resorts in Sabang (dichtbij de attractie) zijn Sheridan Beach Resort, Daluyon Beach and Mountain Resort, Bambua Nature Cottages, Dab Dab Cottages en Green Verde Resort.

DSCN3861

Reken bij een tocht naar de Underground River op een lange dag en neem voldoende geduld mee om de wachttijden door te komen. Het is een van de 7 nieuwe natuurwonderen en dat is duidelijk te merken. De onontdekte en onbekende tijd van de Underground River is voorbij en heeft plaats gemaakt voor een populaire, toeristische tijd.

Kaart

Over de auteur

Manon Habers heeft in Manilla gewoond en kent de stad als geen ander. Zij werkte voor Smokey Tours, een organisatie die diverse prachtige tours aanbiedt met het doel om haar gasten kennis te laten maken met de andere kant van Manilla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *