Ervaar het echte Manilla

Smokey Tours is een organisatie die tours aanbiedt met het doel om haar gasten kennis te laten maken met de andere kant van Manilla. De tours van Smokey Tours zijn uniek en geven de gast een complete onderdompeling in de Filippijnse cultuur.

smokeytours

Hoe het allemaal begon

fietsen-door-manila

Juliette Kwee, de oprichtster van Smokey Tours, kwam in 2007 naar de Filippijnen om als vrijwilligster aan de slag te gaan bij het project Bahay at Yaman ni San Martin de Porres (BYSMP) in Barangay 105, Tondo.

De wijk Tondo is een van de armste en onontwikkelde gebieden van de Filippijnen en in deze wijk leven de mensen onder moeilijke omstandigheden: ze wonen in kleine (zelfgemaakte) huisjes zonder elektriciteit en water en er zijn amper sanitaire voorzieningen aanwezig.

In januari 2011 besloot Juliette Kwee om iets te doen voor de mensen in de sloppenwijken van Tondo en organiseerde ze een fototrip door de sloppenwijk om in beeld te brengen hoe de kinderen daar leven. Twintig lokale fotografen gingen als vrijwilliger mee en doneerden de gemaakte foto’s aan Juliette. De foto’s werden gebruikt voor tentoonstellingen en geprint op kaarten die vervolgens verkocht werden. De opbrengsten hiervan werden gebruikt om het project BYSMP te ondersteunen.

moskee-manila

Tijdens deze fototrip ontdekte Juliette het talent van de inwoners van de sloppenwijken. Ze vertellen vol trots en met passie de verhalen over hun buurt en vinden het leuk om deze verhalen met gasten te delen. Geïnspireerd door de slumtours in India en Brazilië ontstond het idee om een slumtour in Manilla te ontwikkelen. Dit resulteerde in de eerste tour van Smokey Tours, de Smokey Mountain Tour, waarbij gasten met een tourbegeleider uit Tondo een tour door de sloppenwijk Smokey Mountain maken.

Hoe Smokey Tours de lokale bevolking steunt

kinderen-in-manila

Al vanaf het begin wordt de winst van de Smokey Mountain Tour gebruikt om het project BYSMP te ondersteunen. BYSMP is een opvangcentrum waar kinderen uit Tondo terecht kunnen en worden geholpen met educatie, voedingsprogramma’s en medische controles.

Doordat Smokey Tours lokale tourbegeleiders inzet die allemaal afkomstig zijn uit Tondo, draagt Smokey Tours op een duurzame manier bij aan het leven van de lokale bevolking. De tourbegeleiders worden door Smokey Tours opgeleid en getraind, krijgen betaald voor de tours die ze begeleiden en worden gestimuleerd om hun kennis uit te breiden.

De tours

Naast de Smokey Mountain Tour biedt Smokey Tours inmiddels ook andere tours aan. Op die manier kunnen de gasten de verschillende kanten van Manilla leren kennen. Daarnaast is het voor de tourbegeleiders een kans om zich verder te ontwikkelen, doordat ze ook buiten hun eigen wijk tours leren te begeleiden. Hieronder een overzicht van de tours die Smokey Tours aanbiedt:

Bicycle tour

intramuros-fiets-tour

Ontdek Manilla per fiets. Begin in het oude gedeelte van Manilla, Intramuros en fiets door het Rizal Park naar Manilla Bay. Onderweg zijn er genoeg momenten om even tot rust te komen en te genieten van alle mooie plekken.

Cockfighting tour

hanengevechten-manila

Hanengevechten zijn big business in de Filippijnen. Elk weekend worden de hanen voorbereid voor een van de vele gevechten en wedden de Filipino’s welke haan de sterkste is. Ga mee met de Cockfighting Tour en ervaar van dichtbij de sfeer tijdens deze gevechten.

Market tour

markt-in-manila

Loop rond op de markt van China Town en kom in aanraking met de Filippijnse cultuur. Er is werkelijk van alles te zien en te kopen: van fruit en kleren tot medische kruiden en digitale gadgets. Daarnaast leer je over de geschiedenis en bezoek je de Quiapa Church en de Moskee.

Smokey Mountain Tour

smokey-mountain-manila

Bezoek Smokey Mountain, Manilla’s grootste vuilnisbelt, waar de mensen middenin het afval wonen en werken. Ontdek hoe de mensen hier leven en maak kennis met de optimistische, gastvrije mensen. Een tour die je ogen opent en je de rest van je leven bij blijft.

1 gedachte over “Ervaar het echte Manilla”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *